O-Antifonen in de laatste week van advent

Van 17 tot 23 december worden er in de liturgie van de Rooms Katholieke Kerk, de zogenaamde o-antifonen gezongen.  Dat zijn verzen die gezongen worden als inleiding en als afsluiting van een psalm. Deze week zijn dat teksten die allemaal met een O beginnen die gevolgd wordt door een oudtestamentische Messiastitel. In de week voor het feest van de geboorte, is dit de manier waarop Christus wordt aangeroepen. Achtereenvolgens is dat: Wijsheid, Heer/Adonai, Wortel van Jesse, Sleutel van David, Dageraad, Koning van de volken, Emmanuel.

Als je er naar luistert klinkt het statig, verstild en hoor je de eeuwen waarin ze gezongen zijn er door heen. Mooi om even een moment naar te luisteren tussen al onze kerstdrukte in.

Het gaat als volgt..

17 december:

O wijsheid, U bent voortgekomen uit de mond van de Allerhoogste en doordringt alles met milde kracht, kom nu, wijs ons uw wegen.

18 december:

O Adonai, Heer van Israëls huis, U bent aan Mozes verschenen in het brandend braambos en hebt hem de wet gegeven op de Sinaï; kom nu, bevrijd ons met sterke hand.

19 december:

O wortel van Jesse, U bent het teken waar de volken op hebben gewacht; voor U staan koningen sprakeloos en werpen hun onderdanen zich biddend neer; kom nu, bevrijd ons, wacht niet langer.

20 december:

O sleutel van David en Scepter van Israëls huis, wat U opent zal niemand meer sluiten; wat U sluit zal niemand meer openen; kom nu en bevrijd ons. gevangenen, uit de duisternis en de schaduw van de dood.

21 december:

O dageraad, afglans van het eeuwig licht en zon van gerechtigheid; kom nu met uw licht tot hen die in duisternis leven, in de schaduw van de dood.

22 december:

O koning van de volkeren, zo lang verwacht, U bent de hoeksteen waarop alles rust; kom nu, red de mens die U uit aarde hebt gevormd.

23 december:

O Emmanuel, Koning en Wetgever, lang verwachte Redder van de volkeren, kom nu, red ons, Heer onze God.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s